Przejdź do treści

Kosmetyki

Jednym z kluczowych problemów współczesnej kosmetologii jest bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktu. Wytworzony kosmetyk nie tylko powinien być pozbawiony drobnoustrojów chorobotwórczych, ale również wykazywać trwałość mikrobiologiczną w całym okresie przydatności do użycia. Wprowadzenie na rynek kosmetyków pozbawionych syntetycznych substancji konserwujących lub o znacząco obniżonym ich poziomie stwarza konieczność stosowania alternatywnych systemów konserwujących, złożonych z substancji pochodzenia naturalnego, takich jak wyciągi roślinne, olejki eteryczne, hydrolaty czy fluidolaty. W Instytucie prowadzimy prace nad opracowaniem innowacyjnych formulacji kosmetycznych zawierających składniki pochodzenia naturalnego oraz badaniem skuteczności konserwującej tych naturalnych substancji działających przeciwdrobnoustrojowo. Współpracujemy z uznanymi w kraju specjalistami z zakresu pozyskiwania aktywnych biologicznie substancji pochodzenia roślinnego oraz kosmetologami specjalizującymi się w tworzeniu formulacji kosmetyków naturalnych i ekologicznych. Wykonujemy również ekspertyzy w zakresie oceny bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz stabilności mikrobiologicznej kosmetyków.

Image
Rośliny w szklanych słojach