BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI W ŚWIETLE OBOWIĄZUJĄCYCH PRZEPISÓW PRAWNYCH
dr hab. inż. Agnieszka Nowak prof. uczelni
42 631 32 44
TEMATYKA SEMINARIUM:
Wykłady: 13 godz.
- Mikroorganizmy chorobotwórcze w żywności
- Surowce jako źródło zanieczyszczenia w przemyśle spożywczym
- Jakość mikrobiologiczna powietrza w przemyśle spożywczym
- Jakość wody w przemyśle spożywczym
- Odpowiedzialność producenta w świetle prawa żywnościowego
- Rozporządzenia pakietu higienicznego
- Kryteria mikrobiologiczne dla żywności w prawodawstwie unijnym
- Metabolity mikroorganizmów – zagrożenie, wymagania UE (enterotoksyna gronkowcowa, mykotoksyny, histamina)
- Pobieranie i przygotowanie próbek do badań mikrobiologicznych
- Pobieranie próbek i metody oznaczania metabolitów mikroorganizmów
- Monitoring higieny w zakładach przemysłu spożywczego
Warsztaty: 3 godz.
- Ustalanie kryteriów mikrobiologicznych dla produktów spożywczych
Koszt uczestnictwa w seminarium 1200 zł
IDENTYFIKACJA GRZYBÓW PLEŚNIOWYCH
dr hab. inż. Małgorzata Piotrowska prof. uczelni
42 631 34 70
malgorzata.piotrowska@p.lodz.pl
TEMATYKA SEMINARIUM:
Wykłady: 4 godz.
- Ogólna charakterystyka morfologiczna grzybów pleśniowych
- Rozmnażanie grzybów pleśniowych
- Klasyfikacja
- Metody identyfikacji
Zajęcia laboratoryjne: 8 godz.
- Morfologia i rozmnażanie grzybów pleśniowych – obserwacje elementów morfologicznych
- Identyfikacja grzybów Ascomycota
- Identyfikacja grzybów Zygomycota
Koszt uczestnictwa w seminarium 1200 zł
ZAGROŻENIE GRZYBAMI PLEŚNIOWYMI W ZAKŁADACH PRZEMYSŁOWYCH
dr hab. inż. Małgorzata Piotrowska prof. uczelni
42 631 34 70
malgorzata.piotrowska@p.lodz.pl
TEMATYKA SEMINARIUM:
Wykłady: 12 godz.
- Ogólna charakterystyka grzybów pleśniowych, pozytywna i negatywna działalność grzybów pleśniowych
- Źródła zanieczyszczenia grzybami pleśniowymi w zakładach przemysłowych
- Wpływ grzybów pleśniowych na zdrowie człowieka
- Mykotoksyny, warunki tworzenia, działanie toksyczne, metody zapobiegania i eliminowania
- Techniczne przyczyny rozwoju pleśni w pomieszczeniach użytkowych
- Metody likwidacji grzybów pleśniowych
- Nowoczesne metody wykrywania i identyfikacji grzybów pleśniowych
- Metody oznaczania mykotoksyn
Zajęcia laboratoryjne: 8 godz.
- Pobieranie próbek do analizy mykologicznej
- Metody hodowlane wykrywania grzybów pleśniowych na podłożach standardowych i selektywnych
- Oznaczanie ergosterolu
- Identyfikacja grzybów pleśniowych
- Oznaczanie mykotoksyn
- Oznaczanie strzępek pleśni w komorze Howarda
Koszt uczestnictwa w seminarium 800 zł
MYCIE I DEZYNFEKCJA JAKO PODSTAWOWE ELEMENTY DOBREJ PRAKTYKI PRODUKCYJNEJ
dr hab. inż. Anna Koziróg
42 631 34 78
TEMATYKA SEMINARIUM:
Wykłady: 12 godz.
- Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych w zakładach przemysłowych
- Biofilmy- przyczyna obniżania efektywności dezynfekcji.
- Działanie fizycznych i chemicznych metod dezynfekcji na drobnoustroje
- Środki myjące i techniki mycia
- Dezynfekcja – regulacje prawne, biocydy, techniki dezynfekcji
- Dokumentacja procesów mycia i dezynfekcji
- Dezynfekcja wody i powietrza w zakładach produkcyjnych
- Kontrola skuteczności procesów dezynfekcji
- Oporność drobnoustrojów na działanie preparatów dezynfekcyjnych
Zajęcia laboratoryjne: 9 godz.
- Kontrola skuteczności dezynfekcji powietrza
- Oznaczanie aktywności bójczej chemicznych środków dezynfekcyjnych
- Nowoczesne metody kontroli linii produkcyjnych
- Prezentacja technik mycia, dezynfekcji i kontroli tych procesów przez firmy prosperujące na polskim rynku
Koszt uczestnictwa w seminarium 1450 zł