Przejdź do treści

Studia II stopnia

W ramach studiów II stopnia realizowane są prace dyplomowe na kierunkach:

  • Biotechnologia - specjalność: Mikrobiologia stosowana i technologia fermentacji
  • Technologia żywności i żywienie człowieka - specjalność: Bezpieczeństwo i jakość żywności
  • Industrial biotechnology (IFE)
  • Biogospodarka zrównoważona

 

W ramach studiów II stopnia realizowane są prace następujące przedmioty na poszczególnych kierunkach:

Biotechnologia:

Analityka mikrobiologiczna

Aparatura specjalizacyjna

Aplikacja aktów prawnych w mikrobiologii

Biologia molekularna mikroorganizmów

Patogeneza drobnoustrojów

Projekt grupowy PBL

Seminarium dyplomowe

Technologia piekarstwa i drożdżownictwa

Technologia produkcji etanolu i napojów spirytusowych

Technologia słodownictwa i piwowarstwa

Technologia winiarstwa

Ulepszanie szczepów przemysłowych

Przedmioty obieralne:

Drożdże jako suplementy diety

Bakterie fermentacji mlekowej w przemyśle spożywczym

Innowacje w produkcji napojów fermentowanych

Innowacje w produkcji żywności fermentowanej

 

Biogospodarka zrównoważona:

Analityka biosurowców

Energia odnawialna: źródła, technologie i zastosowania

Język obcy dla celów naukowych

Metagenomika w biogospodarce

Rynek surowców odnawialnych

Przedmioty obieralne:

Wybrane bioprocesy z zastosowaniem drożdży

 

Industrial Biotechnology:

Computer Support of Biotechnological Processes

Fermented Food and Beverages

Przedmioty obieralne:

Microorganisms in fermented food and beverages production

Modern methods in control of fermented food and beverages production

 

Technologia żywności i żywienie człowieka:

Analiza ryzyka w produkcji żywności

Elementy mikrobiologii prognostycznej w projektowaniu żywności

Innowacyjne metody utrwalania i przechowywania żywności

Laboratorium prac przejściowych

Modern trends in fermentation technology

Postępy w biologicznej analizie żywności

Seminarium dyplomowe

Seminarium specjalizacyjne

Przedmioty obieralne:

Mikrobiologia ogólna

 

Technologia kosmetyków:

Mikrobiologia kosmetyków

Mikrobiologia ogólna

Przedmioty obieralne:

Naturalne stabilizatory kosmetyków

Mikrobiologia w projektowaniu żywności i kosmetyków

Mikrobiota człowieka i jej funkcje

Podstawy mikrobiologii