W ramach studiów II stopnia realizowane są prace dyplomowe na kierunkach:
- Biotechnologia - specjalność: Mikrobiologia stosowana i technologia fermentacji
- Technologia żywności i żywienie człowieka - specjalność: Bezpieczeństwo i jakość żywności
- Industrial biotechnology (IFE)
- Biogospodarka zrównoważona
W ramach studiów II stopnia realizowane są prace następujące przedmioty na poszczególnych kierunkach:
Biotechnologia:
Analityka mikrobiologiczna
Aparatura specjalizacyjna
Aplikacja aktów prawnych w mikrobiologii
Biologia molekularna mikroorganizmów
Patogeneza drobnoustrojów
Projekt grupowy PBL
Seminarium dyplomowe
Technologia piekarstwa i drożdżownictwa
Technologia produkcji etanolu i napojów spirytusowych
Technologia słodownictwa i piwowarstwa
Technologia winiarstwa
Ulepszanie szczepów przemysłowych
Przedmioty obieralne:
Drożdże jako suplementy diety
Bakterie fermentacji mlekowej w przemyśle spożywczym
Innowacje w produkcji napojów fermentowanych
Innowacje w produkcji żywności fermentowanej
Biogospodarka zrównoważona:
Analityka biosurowców
Energia odnawialna: źródła, technologie i zastosowania
Język obcy dla celów naukowych
Metagenomika w biogospodarce
Rynek surowców odnawialnych
Przedmioty obieralne:
Wybrane bioprocesy z zastosowaniem drożdży
Industrial Biotechnology:
Computer Support of Biotechnological Processes
Fermented Food and Beverages
Przedmioty obieralne:
Microorganisms in fermented food and beverages production
Modern methods in control of fermented food and beverages production
Technologia żywności i żywienie człowieka:
Analiza ryzyka w produkcji żywności
Elementy mikrobiologii prognostycznej w projektowaniu żywności
Innowacyjne metody utrwalania i przechowywania żywności
Laboratorium prac przejściowych
Modern trends in fermentation technology
Postępy w biologicznej analizie żywności
Seminarium dyplomowe
Seminarium specjalizacyjne
Przedmioty obieralne:
Mikrobiologia ogólna
Technologia kosmetyków:
Mikrobiologia kosmetyków
Mikrobiologia ogólna
Przedmioty obieralne:
Naturalne stabilizatory kosmetyków
Mikrobiologia w projektowaniu żywności i kosmetyków
Mikrobiota człowieka i jej funkcje
Podstawy mikrobiologii