W ramach studiów I stopnia realizowane są prace dyplomowe na kierunkach:
- Biotechnologia - specjalności:
- Mikrobiologia techniczna
- Żywność i napoje fermentowane - Industrial biotechnology (IFE)
- Biogospodarka
- Menedżer żywności i żywienia
W ramach studiów I stopnia realizowane są prace następujące przedmioty na poszczególnych kierunkach:
Biotechnologia:
Biologia komórki
Biorafinerie
Elementy przedsiębiorczości dla inżynierów
Mikrobiologia ogólna
Mikrobiologia techniczna
Procesy fermentacyjne w przemyśle spożywczym
Projekt grupowy PBL
Projekt inżynierski
Regionalne napoje spirytusowe
Strategie walki z drobnoustrojami
Wstęp do biotechnologii
Żywność i napoje fermentowane
Żywność i napoje fermentowane różnych regionów świata
Przedmioty obieralne:
Analiza sensoryczna
Infekcje i intoksykacje
Metody wykrywania zafałszowań w napojach spirytusowych
Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności
Mikrobiota człowieka i jej funkcje
Nowoczesne bioprocesy z zastosowaniem drożdży
Pleśnie - zagrożenie dla człowieka i środowiska
Probioza i prebioza
Przemysłowe aplikacje procesów fermentacyjnych
Biogospodarka:
Projekt grupowy PBL
Technologie bioenergetyczne
Technologie biokonwersji i biotransformacji
Przedmioty obieralne:
Biologia komórki
Innowacyjne technologie produktów fermentowanych
Metody sterylizacji w procesach biotechnologicznych
Zarządzanie higieną produkcji a bezpieczeństwo produktu
Żywność funkcjonalna
Industrial Biotechnology:
Cell biology
Enterpreneurial Skills for Enigineers
Fermentation Processes
Fermentation Technology and Technical Microbiology
Industrial fermentation technology
Introduction to Biotechnology
Microbiology
Team Project
Technical Microbiology
Menedżer żywności i żywienia:
Alcoholic beverages in the world
Analiza sensoryczna produktów spożywczych
Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności
Browary restauracyjne
Kulinarne aspekty wielokulturowości
Moduł sumatywny
Podstawy technologii żywności
Polska żywność tradycyjna i regionalna
Prawo żywnościowe
Technologia produktów fermentowanych
Towaroznawstwo żywności i potraw
Wina i piwa świata
Żywność prozdrowotna i funkcjonalna
Bezpieczeństwo produkcji żywności i potraw
Mikrobiologiczne metody analizy żywności
Mikrobiota człowieka i jej funkcje
Technologia żywności i żywienie człowieka:
Biotechnologia żywności
Higiena produkcji żywności
Mikrobiologia ogólna
Mikrobiologia żywności
Prawo żywnościowe
Toksykologia żywności
Przedmioty obieralne:
Mikrobiologia w projektowaniu żywności i kosmetyków
Mikrobiota człowieka i jej funkcje
Naturalne stabilizatory żywności
Wina i piwa świata