Program konferencji
8.30– 9.00 |
Rejestracja uczestników konferencji |
9.00 – 9.30 |
Otwarcie konferencji |
9.30 – 10.00 |
Wykład plenarny: Kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności - wymóg i konieczność prof. dr hab. inż. Danuta Kołożyn-Krajewska, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa |
10.00 – 10.30 |
Wykład plenarny: Historia jednej folii – komercjalizacja wyników badań naukowych na podstawie innowacyjnej opakowaniowej folii skrobiowej prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn, Instytut Technologii i Analizy Żywności, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka |
10.30 – 11.00 |
Wykład plenarny: Metody utrwalania bakterii probiotycznych dr hab. Radosław Dembczyński, Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
|
|
11.00 – 11.30 |
Przerwa kawowa |
|
|
11.30 – 11.45 |
Jakość mikrobiologiczna sałatek warzywnych oraz owoców miękkich dostępnych w polskich supermarketach dr Beata Kowalska, Instytut Ogrodnictwa Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Mikrobiologii i Ryzosfery, Skierniewice |
11.45 – 12.00 |
Ocena aktywności przeciwbakteryjnej nanoemulsji olejku eterycznego dr hab. inż. Elżbieta Hać-Szymańczuk, prof. SGGW, Instytut Nauk o Żywności, Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie |
12.00 – 12.15 |
Hiperbaryczne przechowywanie – nowa alternatywa utrwalania mleka kobiecego dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk, Katedra Chemii, Technologii |
12.15 – 12.30 |
Trwałość mikrobiologiczna soku jabłkowego oraz zmiany aktywności enzymów hydrolizujących i właściwości reologicznych pod wpływem homogenizacji wysokociśnieniowej i podczas przechowywania dr inż. Justyna Szczepańska, Zakład Technologii Przetworów Owocowych |
12.30 – 12.45 |
Bezpieczeństwo ziemniaka w zależności od zaprawiania mgr inż. Katarzyna Retmańska, Katedra Mikrobiologii i Technologii Żywności, Wydział Rolnictwa i Biotechnologii, Politechnika Bydgoska |
12.45 – 13.00 |
Dyskusja |
13.00 – 14.30 |
Sesja posterowa |
|
|
13.00 – 14.00 |
Przerwa obiadowa |
|
|
14.30 – 14.45 |
Wpływ metody powlekania na wybrane właściwości suszonych sublimacyjnie batonów dr hab. inż. Agnieszka Ciurzyńska, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie |
14.45 – 15.00 |
Ocena stabilności emulsji roślinnych na bazie sproszkowanej aquafaby dr hab. inż. Karolina Szulc, Instytut Nauk o Żywności, Wydział Technologii Żywności, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie |
15.00 – 15.15 |
Wpływ wysoko zmineralizowanej wody pochodzącej ze źródeł geotermalnych zastosowanej do fermentacji, na zawartość składników odżywczych, mineralnych i jakość sensoryczną krojonej papryki dr inż. Anna Wrzodak, Instytut Ogrodnictwa – PIB, Zakład Przechowalnictwa |
15.15 – 15.30 |
Opracowanie technologii maceracji kawy za pomocą cieczy Andrzej Kos, Prezes Zarządu Grupa Buena sp. z o.o. |
15.30 – 15.45 |
Dyskusja |
15.45 – 16.15 |
Wykład plenarny: Jak promować to co lokalne, czyli Szlak Smaków Dolnego Śląska Agnieszka Hajbura-Michałowska |
16.15 – 16.45 |
Podsumowanie i zakończenie konferencji |