Przejdź do treści

Historia Instytutu

1950

zdjęcie mężczyzny (Bachman)

Organizacja Katedry Technologii Fermentacji z Zakładem Technologii Spirytusu i Drożdży oraz Zakładem Technologii Fermentacji.

 

 

1952

Zdjęcie kobiety

Organizacja Katedry Mikrobiologii Technicznej i Zakładu Mikrobiologii Technicznej.

 

 

 

1952

Fiolki na starym zeszycie

Organizacja Kolekcji Czystych Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych w Katedrze Mikrobiologii Technicznej.

 

 

 

1970

Zdjęcie mężczyzny

Utworzenie Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii dyrektorzy:
1970–1973: prof. dr hab. inż. Stanisław Masior

1974–1995: prof. dr hab. Helena Oberman

1995–2014: prof. dr hab. Zdzisława Libudzisz

                                             2014–2019: prof. dr hab. Beata Gutarowska

                                             2019–teraz: dr hab. inż. Agnieszka Nowak, prof. uczelni

 

1972

zdjęcie książki

Rejestracja Kolekcji Czystych Kultur Zakładu Mikrobiologii Technicznej w World Directory of Collections of Cultures of Microorganisms (WDCC) pod numerem ŁOCK 105.

 

 

1998

zdjęcie kobiety (Libudzisz)

Utworzenie w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii trzech zakładów:
Technologii Fermentacji,

Technologii Spirytusu i Drożdży oraz

Mikrobiologii Technicznej.

 

2020 — A CO DZISIAJ?

Studenci na pracowni

• Dynamicznie rozwijająca się, kompetentna kadra prowadząca interdyscyplinarne badania.
• Duża liczba publikacji w renomowanych czasopismach. 

• Silna współpraca z przemysłem.

• Bogata oferta dydaktyczna.