1950
Organizacja Katedry Technologii Fermentacji z Zakładem Technologii Spirytusu i Drożdży oraz Zakładem Technologii Fermentacji.
1952
Organizacja Katedry Mikrobiologii Technicznej i Zakładu Mikrobiologii Technicznej.
1952
Organizacja Kolekcji Czystych Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych w Katedrze Mikrobiologii Technicznej.
1970
Utworzenie Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii dyrektorzy:
1970–1973: prof. dr hab. inż. Stanisław Masior
1974–1995: prof. dr hab. Helena Oberman
1995–2014: prof. dr hab. Zdzisława Libudzisz
2014–2019: prof. dr hab. Beata Gutarowska
2019–teraz: dr hab. inż. Agnieszka Nowak, prof. uczelni
1972
Rejestracja Kolekcji Czystych Kultur Zakładu Mikrobiologii Technicznej w World Directory of Collections of Cultures of Microorganisms (WDCC) pod numerem ŁOCK 105.
1998
Utworzenie w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii trzech zakładów:
Technologii Fermentacji,
Technologii Spirytusu i Drożdży oraz
Mikrobiologii Technicznej.
2020 — A CO DZISIAJ?
• Dynamicznie rozwijająca się, kompetentna kadra prowadząca interdyscyplinarne badania.
• Duża liczba publikacji w renomowanych czasopismach.
• Silna współpraca z przemysłem.
• Bogata oferta dydaktyczna.