Skip to main content

Patenty

2024

1.  Patent 244847 Małgorzata Latos-Brózio, Anna Masek, Małgorzata Piotrowska, Sposób otrzymywania poli(katechiny), WUP 11.03.2024

2.  Patent 244848 Małgorzata Latos-Brózio, Anna Masek, Małgorzata Piotrowska, Sposób otrzymywania poli(naringeniny), WUP 11.03.2024

3.  Patent 244935 Anna Marzec, Małgorzata Piotrowska, Bolesław Szadkowski, Małgorzata Kuśmierek, Sposób otrzymywania trudno rozpuszczalnej formy lawsonu o właściwościach antybakteryjnych, WUP 02.04.2024

4. Patent 245610 Maria Balcerek, Mirosława Szczytko, Katarzyna Pielech-Przybylska, Urszula Dziekońska-Kubczak, Piotr Patelski, Sposób otrzymywania napoju spirytusowego aromatyzowanego kompozycją surowców pochodzenia botanicznego zawierającą owoce jałowca, WUP 02.09.2024

 

2023

1.    Patent 242087 Elżbieta Klewicka, Sylwia Ścieszka, Monika Gorzkiewicz, Sposób wytwarzania probiotycznego fermentowanego napoju sojowego z dodatkiem alg, WUP 16.01.2023

2.    Patent 242382 Agnieszka Wilkowska, Joanna Berłowska, Piotr Dziugan, Adriana Nowak, Ilona Motyl, Sposób otrzymywania prebiotycznego suplementu paszy z wysłodków buraczanych, WUP 20.02.2023 r.

3.    Patent 242572 Grażyna Budryn, Agnieszka Nowak, Andrzej Jaśkiewicz, Folia biodegradowalna o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych oraz sposób otrzymywania tej folii, WUP 13.03.2023

4.    Patent 243690 Katarzyna Śliżewska, Agnieszka Chlebicz-Wójcik, Zastosowanie inuliny do hodowli bakterii z rodzaju Lactobacillus spp., WUP 02.10.2023

5.    Patent 243034 Ilona Motyl, Joanna Berłowska, Ewelina Pawlikowska, Agnieszka Wilkowska, Dorota Kręgiel, Piotr Dziugan, Sposób otrzymywania stabilnych mikrobiologicznie kiszonek roślinnych, WUP 05.06.2023 r.

 

2021

1.    Patent 237035 Tomasz Olejnik , Magdalena Kmiotek, Katarzyna Śliżewska, Elżbieta Sobiecka, Marta Kaźmierczak , Warstwowy kompozyt celulozowo-papierniczy oraz sposób wytwarzania kompozytu, WUP 08.03.2021

2.    Patent 236526 Jarosław Domański, Weronika Cieciura-Włoch, Olga Marchut-Mikołajczyk, Piotr Patelski, Urszula Dziekońska-Kubczak, Piotr Dziugan, Sposób otrzymywania furfuralu z materiału lignocelulozowego, Urząd Patentowy udzielił patentu w dniu 18.09.2020 r., WUP 25.01.2021 r.

3.    Patent 236525 Jarosław Domański, Weronika Cieciura-Włoch, Piotr Patelski, Urszula Dziekońska-Kubczak, Piotr Drożdżyński, Piotr Dziugan, Sposób obróbki wstępnej słomy żytniej przeznaczonej na surowiec do procesów biotechnologicznych, Urząd Patentowy udzielił patentu w dniu 18.09.2020 r., WUP 25.01.2021 r.

4.    Patent 238266 Tomasz Olejnik, Katarzyna Śliżewska, Elżbieta Sobiecka, Marta Kaźmierczak, Szczep bakterii mlekowych Lactobacillus plantarum ŁOCK 1145 oraz sposób wytwarzania celulozy bakteryjnej na drodze hodowli szczepu Lactobacillus plantarum ŁOCK 1145, WUP 02.08.2021

5.    Patent 238430 Natalia Sienkiewicz, Krzysztof Strzelec, Agnieszka Nowak, Magdalena Efenberger-Szmechtyk, Tomasz Szmechtyk, Kompozycja na piankę poliuretanową o właściwościach antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych, WUP 23.08.2021

6.    Patent 238589 Katarzyna Śliżewska, Elżbieta Klewicka, Szczep bakterii mlekowych Lactobacillus rhamnosus, WUP 13.09.2021

7.    Patent 238885 Anna Koziróg, Bogumił Brycki, Konrad Olejnik, Agnieszka Wysocka-Robak, Sposób podwyższania odporności włóknistych materiałów celulozowych na działanie mikroorganizmów oraz sposób przygotowania środka do podwyższania odporności tych materiałów na działanie mikroorganizmów, WUP 18.10.2021

8.    Patent 238886 Piotr Patelski, Urszula Dziekońska-Kubczak, Maria Balcerek, Katarzyna Pielech-Przybylska, Sposób otrzymywania drożdży paszowych z surowca ligninocelulozowego, WUP 18.10.2021

9.    Patent 238887 Piotr Patelski, Urszula Dziekońska-Kubczak, Maria Balcerek, Katarzyna Pielech-Przybylska, Brzeczka stężona do fermentacji etanolowej, WUP 18.10.2021

10.              Patent 239067 Natalia Sienkiewicz, Krzysztof Strzelec, Agnieszka Nowak, Magdalena Efenberger-Szmechtyk, Tomasz Szmechtyk, Kompozycja na piankę poliuretanową o właściwościach antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych, WUP 02.11.2021

 

2020

1.    Patent 234157,  Elżbieta Klewicka, Robert Klewicki, Krzysztof Kołodziejczyk, Nowak Adriana, Lidia Lipińska, Michał Sójka, Zastosowanie preparatu elagotanin z maliny właściwej Rubus idaeus L., Urząd Patentowy w dniu 31.01.2020 r. udzielił patentu.

2.    Patent 235639, Grażyna Budryn, Elżbieta Klewicka, Joanna Grzelczyk, Sposób wytwarzania fermentowanych kiełków roślin strączkowych, Urząd Patentowy w dniu 21.09.2020 r. udzielił patentu.

 

2019

1.      Patent 231950 Maria Balcerek, Katarzyna Pielech-Przybylska, Piotr Patelski, Urszula Dziekońska-Kubczak, Sposób otrzymywania aromatyzowanej wódki smakowej z destylatu śliwkowego i surowca roślinnego, udzielony 30.04.2019

2.    Patent 231628 Piotr Patelski, Katarzyna Pielech-Przybylska, Maria Balcerek, Urszula Dziekońska-Kubczak, Sposób otrzymywania aromatyzowanego napoju spirytusowego, udzielony 29.03.2019

3.    Patent 231629 Piotr Patelski, Katarzyna Pielech-Przybylska, Maria Balcerek, Urszula Dziekońska-Kubczak, Sposób mikrobiologiczny otrzymywania roztworu zawierającego biotynę i selenobiotynę, udzielony 29.03.2019

4.    Patent 231949 Katarzyna Pielech-Przybylska, Maria Balcerek, Piotr Patelski, Urszula Dziekońska-Kubczak,  Sposób otrzymywania napoju spirytusowego aromatyzowanego surowcem roślinnym, udzielony 30.04.2019

5.    Patent 233578 Henryk Piesiewicz, Christian Vabret, Anna Diowksz, Sposób wytwarzania bagietek, udzielony 29.11.2019

6.    Patent 233577 Henryk Piesiewicz, Christian Vabret, Anna Diowksz, Sposób wytwarzania wyrobów ciastkarskich spulchnianych drożdżami, udzielony 29.11.2019

7.        Patent 233261 Katarzyna Śliżewska, Agnieszka Chlebicz. Szczep bakterii mlekowych Lactobacillus pentosus, udzielony 30.09.2019.

8.        Patent 233262 Katarzyna Śliżewska, Agnieszka Chlebicz. Szczep bakterii mlekowych Lactobacillus paracasei, udzielony 30.09.2019

9.        Patent 233263 Katarzyna Śliżewska, Agnieszka Chlebicz. Szczep bakterii mlekowych Lactobacillus reuteri., udzielony 30.09.2019

10.    Patent 233582 Katarzyna Śliżewska, Agnieszka Chlebicz. Szczep bakterii mlekowych Lactobacillus rhamnosus. udzielony 29.11.2019

11.    Patent 233581 Katarzyna Śliżewska, Agnieszka Chlebicz. Szczep drożdży Saccharomyces cerevisiae. udzielony 29.11.2019

12.    Patent 234157 Elżbieta Klewicka, Robert Klewicki, Krzysztof Kołodziejczyk, Nowak Adriana, Lidia Lipińska, Michał Sójka, Zastosowanie preparatu elagotanin z maliny właściwej Rubus idaeus L.. udzielony 20.09.2019 r. 

13.    Prawo ochronne PL71059Y1 Piotr Patelski, Katarzyna Pielech-Przybylska, Maria Balcerek, Urszula Dziekońska-Kubczak, na wzór użytkowy pt. Pojemnik na ciecz aplikowaną pędzelkiem, udzielony 31.10.2019

14.    Prawo ochronne PL71041Y1 Krzysztof Śmigielski, Marcin Piątkowski, Agnieszka Nowak, Agnieszka Brodowska, na wzór użytkowy pt. „Komora do dekontaminacji surowców roślinnych ozonem w złożu dynamicznym”, udzielony 31.10.2019 

 

2018

1.    Patent 230371 Agnieszka Nowak Agnieszka, Agata Czyżowska, Magdalena Efenberger, Sposób peklowania mięsa przeznaczonego na farsz do kiełbas, 31.10.2018

2.    Patent 229794 Anna Diowksz, Edyta Kordialik-Bogacka, Paulina Pawłowska, Wojciech Ambroziak, Sposób wytwarzania piw niepasteryzowanych i niefiltrowanych o właściwościach prozdrowotnych, 31.08.2018

3.    Patent 230605 Henryk Piesiewicz, Anna Diowksz, Andrzej Szydłowski, Wojciech Ambroziak, Sposób wytwarzania pieczywa, 30.11.2018