Przejdź do treści

Gorzelnictwo

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom producentów i konsumentów, prowadzimy badania w zakresie oceny przydatności surowców tradycyjnych i niekonwencjonalnych, enzymów, drożdży oraz biostymulatorów w technologii produkcji spirytusu. Renoma wyrobów spirytusowych znanych na świecie jako „Polska Wódka” jest wynikiem połączenia wielowiekowych tradycji, oryginalności receptur i stosowania alkoholu etylowego produkowanego ze starannie wyselekcjonowanych zbóż i ziemniaków. Aby zagwarantować utrzymanie wysokiej jakości destylatów rolniczych do produkcji wysokogatunkowych wyrobów spirytusowych, z jednoczesnym uwzględnieniem aktualnych trendów, prowadzimy badania w zakresie wykorzystania nowych odmian surowców oraz technologii ich przetwarzania. Jedną z form wspierania przez nas krajowego przemysłu spirytusowego i gospodarki krajowej jest także opracowywanie technologii wódek i okowit owocowych z wykorzystaniem surowców rodzimych. Biorąc pod uwagę społeczne oczekiwania produkcji „bezpiecznej” żywności i napojów alkoholowych, realizowane badania uwzględniają również modyfikowanie tradycyjnych i wprowadzanie nowych rozwiązań ukierunkowanych na ograniczanie powstawania związków kancerogennych, takich jak akroleina, czy karbaminian etylu. Nawiązując do światowych trendów w zakresie polityki energetycznej, prowadzimy badania dotyczące energooszczędnych i małoodpadowych technologii produkcji etanolu na cele przemysłowe, ze szczególnym uwzględnieniem bioetanolu II generacji produkowanego z surowców niekonwencjonalnych, jako wartościowego nośnika energii.

Image
Fragment kadzi fermentacyjnej