Przejdź do treści

Żywność

W Instytucie prowadzimy badania nad optymalizacją procesów technologicznych, pozwalających na uzyskanie bezpiecznych i trwałych produktów spożywczych o wysokiej jakości. Szczególną uwagę zwracamy na naturalne dodatki do żywności, takie jak olejki eteryczne, polifenole, czy bakteriocyny, pozwalające na ograniczenie rozwoju patogenów oraz saprofitycznych drobnoustrojów powodujących psucie żywności. Prowadzimy badania nad wpływem pakowania w atmosferze modyfikowanej i opakowań aktywnych na trwałość i bezpieczeństwo produktów. Obszar naszej działalności obejmuje zastosowanie nowatorskich metod ograniczania wzrostu drobnoustrojów w żywności, takich jak suszenie mikrofalowe w obniżonym ciśnieniu, sous vide oraz ozonowanie. Zajmujemy się również badaniem zanieczyszczeń mikrobiologicznych surowców, produktów gotowych oraz otoczenia produkcyjnego metodami referencyjnymi, jak i szybkimi metodami alternatywnymi. Nasze badania nad bakteriami Asaia sp., Brochothrix thermosphacta, Bacillus cereus oraz mykotoksynami w żywności są przedmiotem wielu publikacji w renomowanych czasopismach naukowych. Istotnym elementem naszej działalności jest doradztwo z zakresu prawa żywnościowego, ustalania kryteriów mikrobiologicznych oraz okresów przydatności do spożycia żywności. Zawsze wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom partnerów przemysłowych.

Image
Produkty spożywcze