Przejdź do treści

Szkolenia

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI W ŚWIETLE OBOWIĄZUJĄCYCH PRZEPISÓW PRAWNYCH

dr hab. inż. Agnieszka Nowak prof. uczelni

42 631 32 44

agnieszka.nowak@p.lodz.pl

TEMATYKA SEMINARIUM:
Wykłady: 13 godz.

  • Mikroorganizmy chorobotwórcze w żywności
  • Surowce jako źródło zanieczyszczenia w przemyśle spożywczym
  • Jakość mikrobiologiczna powietrza w przemyśle spożywczym
  • Jakość wody w przemyśle spożywczym
  • Odpowiedzialność producenta w świetle prawa żywnościowego
  • Rozporządzenia pakietu higienicznego
  • Kryteria mikrobiologiczne dla żywności w prawodawstwie unijnym
  • Metabolity mikroorganizmów – zagrożenie, wymagania UE (enterotoksyna gronkowcowa, mykotoksyny, histamina)
  • Pobieranie i przygotowanie próbek do badań mikrobiologicznych
  • Pobieranie próbek i metody oznaczania metabolitów mikroorganizmów
  • Monitoring higieny w zakładach przemysłu spożywczego

Warsztaty: 3 godz.

  • Ustalanie kryteriów mikrobiologicznych dla produktów spożywczych

Koszt uczestnictwa w seminarium 1200 zł

Formularz zgłoszeniowy

IDENTYFIKACJA GRZYBÓW PLEŚNIOWYCH

dr hab. inż. Małgorzata Piotrowska prof. uczelni

42 631 34 70

malgorzata.piotrowska@p.lodz.pl

TEMATYKA SEMINARIUM:
Wykłady: 4 godz.

  • Ogólna charakterystyka morfologiczna grzybów pleśniowych
  • Rozmnażanie grzybów pleśniowych
  • Klasyfikacja
  • Metody identyfikacji

Zajęcia laboratoryjne: 8 godz.

  • Morfologia i rozmnażanie grzybów pleśniowych – obserwacje elementów morfologicznych
  • Identyfikacja grzybów Ascomycota
  • Identyfikacja grzybów Zygomycota

Koszt uczestnictwa w seminarium 1200 zł

Formularz zgłoszeniowy

ZAGROŻENIE GRZYBAMI PLEŚNIOWYMI W ZAKŁADACH PRZEMYSŁOWYCH

dr hab. inż. Małgorzata Piotrowska prof. uczelni

42 631 34 70

malgorzata.piotrowska@p.lodz.pl

TEMATYKA SEMINARIUM:
Wykłady: 12 godz.

  • Ogólna charakterystyka grzybów pleśniowych, pozytywna i negatywna działalność grzybów pleśniowych
  • Źródła zanieczyszczenia grzybami pleśniowymi w zakładach przemysłowych
  • Wpływ grzybów pleśniowych na zdrowie człowieka
  • Mykotoksyny, warunki tworzenia, działanie toksyczne, metody zapobiegania i eliminowania
  • Techniczne przyczyny rozwoju pleśni w pomieszczeniach użytkowych
  • Metody likwidacji grzybów pleśniowych
  • Nowoczesne metody wykrywania i identyfikacji grzybów pleśniowych
  • Metody oznaczania mykotoksyn

Zajęcia laboratoryjne: 8 godz.

  • Pobieranie próbek do analizy mykologicznej
  • Metody hodowlane wykrywania grzybów pleśniowych na podłożach standardowych i selektywnych
  • Oznaczanie ergosterolu
  • Identyfikacja grzybów pleśniowych
  • Oznaczanie mykotoksyn
  • Oznaczanie strzępek pleśni w komorze Howarda

Koszt uczestnictwa w seminarium 800 zł

Formularz zgłoszeniowy

MYCIE I DEZYNFEKCJA JAKO PODSTAWOWE ELEMENTY DOBREJ PRAKTYKI PRODUKCYJNEJ

dr hab. inż. Anna Koziróg

42 631 34 78

anna.kozirog@p.lodz.pl

TEMATYKA SEMINARIUM:
Wykłady: 12 godz.

  • Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych w zakładach przemysłowych
  • Biofilmy- przyczyna obniżania efektywności dezynfekcji.
  • Działanie fizycznych i chemicznych metod dezynfekcji na drobnoustroje
  • Środki myjące i techniki mycia
  • Dezynfekcja – regulacje prawne, biocydy, techniki dezynfekcji
  • Dokumentacja procesów mycia i dezynfekcji
  • Dezynfekcja wody i powietrza w zakładach produkcyjnych
  • Kontrola skuteczności procesów dezynfekcji
  • Oporność drobnoustrojów na działanie preparatów dezynfekcyjnych

Zajęcia laboratoryjne: 9 godz.

  • Kontrola skuteczności dezynfekcji powietrza
  • Oznaczanie aktywności bójczej chemicznych środków dezynfekcyjnych
  • Nowoczesne metody kontroli linii produkcyjnych
  • Prezentacja technik mycia, dezynfekcji i kontroli tych procesów przez firmy prosperujące na polskim rynku

Koszt uczestnictwa w seminarium 1450 zł

Formularz zgłoszeniowy