Studia podyplomowe

MIKROBIOLOGIA, HIGIENA I JAKOŚĆ W PRZEMYŚLE

dr hab. inż. Małgorzata Piotrowska

42-6313470

malgorzata.piotrowska@p.lodz.pl

Zajęcia teoretyczne (wykłady, seminaria): 158 godz.
Zajęcia praktyczne (laboratoria, warsztaty): 95 godz.
Studia dwusemestralne, 44 pkt. ECTS

TEMATYKA STUDIÓW:

  • Ogólna charakterystyka morfologiczna i fizjologiczna mikroorganizmów
  • Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych w produkcji
  • Metody badań czystości mikrobiologicznej linii technologicznej i jej otoczenia
  • Nowoczesne metody analityki mikrobiologicznej i pomiaru ilości drobnoustrojów
  • Mikroorganizmy chorobotwórcze w żywności i innych produktach
  • Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
  • Prawo żywnościowe
  • Aparatura i technika oraz mycie i dezynfekcja w produkcji przemysłowej
  • Metody utrwalania i przechowywania żywności
  • Przyszłość w produkcji żywności
  • Organizacja laboratorium mikrobiologicznego
  • Komunikacja w praktyce zawodowej – człowiek w firmie

Koszt uczestnictwa w studiach podyplomowych 6000 zł

Osoby zainteresowane udziałem w studiach podyplomowych proszone są o wstępną deklarację uczestnictwa na załączonym formularzu:
Formularz zgłoszenia udziału w studiach podyplomowych:

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

Termin studiów zostanie ustalony po zgłoszeniu się odpowiedniej liczby uczestników.
Dodatkowe informacje: adres e-mail: itfim@adm.p.lodz.pl, tel. (42) 6313479

Studia podyplomowe

TECHNOLOGIE NAPOJÓW ALKOHOLOWYCH

dr hab. inż. Maria Balcerek (Kierownik Studiów Podyplomowych)

42-6313472

maria.balcerek@p.lodz.pl

TEMATYKA STUDIÓW:

  • Technologia winiarstwa
  • Technologia słodownictwa i browarnictwa,
  • technologia gorzelnictwa, spirytusu i wódek,
  • aspekty mikrobiologiczne produkcji napojów alkoholowych,
  • analiza sensoryczna napojów alkoholowych,
  • aspekty prawne produkcji napojów alkoholowych,
  • aspekty ekonomiczne i marketingowe produkcji napojów alkoholowych,
  • nowoczesne techniki analityczne,
  • komunikacja w biznesie

Program studiów obejmuje 200 godzin zajęć dydaktycznych:
•    zajęcia teoretyczne (wykłady, seminaria) – 109 godz.
•    zajęcia praktyczne (laboratoria, warsztaty) – 91 godz.
Studia dwusemestralne, 42 pkt. ECTS

Adresaci
Pracownicy zakładów przemysłu piwowarskiego, winiarskiego, gorzelniczo-spirytusowego oraz inne osoby zainteresowane tematyką produkcji napojów alkoholowych.

Warunki uczestnictwa
Dyplom ukończenia studiów magisterskich lub inżynierskich lub licencjackich

Termin
Zaplanowane do realizacji w terminie od 19.10.2018 do 15.06.2019
(10 zjazdów sobota-niedziela)

Absolwenci studiów podyplomowych otrzymują Świadectwo Ukończenia Studiów podyplomowych wydane przez Politechnikę Łódzką,  zgodnie z wzorem ustalonym przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego

Koszt uczestnictwa w studiach podyplomowych 6000 zł w tym opłata rejestracyjna 100 zł.
W przypadku rezygnacji, opłata rejestracyjna nie podlega zwrotowi.

Rekrutacja rozpoczyna się 25 czerwca 2018 r. i trwa do 3 września 2018 r.
W przypadku większej liczby zgłoszeń niż wynosi limit miejsc, decyduje kolejność zgłoszeń.

Rekrutacja/wymagane dokumenty:
•    wypełniona karta zgłoszenia,
•    podanie skierowane do Kierownika studiów podyplomowych,
•    odpis dyplomu ukończenia studiów wyższych.

Osoby zainteresowane udziałem w studiach podyplomowych proszone są  o deklarację uczestnictwa na załączonym formularzu:

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

Osoby do kontaktu:
dr hab. inż. Maria Balcerek (Kierownik studiów podyplomowych);
tel. +48 42 631 34 72; maria.balcerek@p.lodz.pl

mgr Renata Kulińska (Kierownik biura ITFiM PŁ) tel. +48 42 631 34 71; renata.kulinska@p.lodz.pl

Adres do korespondencji: Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii PŁ,
ul. Wólczańska 171/173, 90-924 Łódź

Seminaria organizowane w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii

NOWOCZESNE METODY POMIARU LICZBY DROBNOUSTROJÓW

dr inż. Krystyna Kowal

42-6313476

krystyna.kowal@p.lodz.pl

TEMATYKA SEMINARIUM:Wykłady: 6 godz.

  • Pomiar liczby drobnoustrojów metodami bezpośrednimi i pośrednimi.
  • Nowoczesne metody pomiaru liczby drobnoustrojów-metody biochemiczne i biofizyczne.

Zajęcia laboratoryjne: 14 godz.

  • Modyfikacje metod hodowlanych pomiaru liczby drobnoustrojów (system Tempo, filtracja membranowa, petrifilmy, testy łopatkowe, płytki dociskowe).
  • Pomiar liczby drobnoustrojów metodą impedymetryczną.
  • Pomiar liczby drobnoustrojów metodą oznaczania ATP.

Koszt uczestnictwa w seminarium 1000 zł

FORMULASZ ZGŁOSZENIOWY

rozwiń

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI W ŚWIETLE OBOWIĄZUJĄCYCH PRZEPISÓW PRAWNYCH

dr hab. inż. Agnieszka Nowak

42 631 34 86

agnieszka.nowak@p.lodz.pl

TEMATYKA SEMINARIUM:
Wykłady: 13 godz.

  • Mikroorganizmy chorobotwórcze w żywności
  • Surowce jako źródło zanieczyszczenia w przemyśle spożywczym
  • Jakość mikrobiologiczna powietrza w przemyśle spożywczym
  • Jakość wody w przemyśle spożywczym
  • Odpowiedzialność producenta w świetle prawa żywnościowego
  • Rozporządzenia pakietu higienicznego
  • Kryteria mikrobiologiczne dla żywności w prawodawstwie unijnym
  • Metabolity mikroorganizmów – zagrożenie, wymagania UE (enterotoksyna gronkowcowa, mykotoksyny, histamina)
  • Pobieranie i przygotowanie próbek do badań mikrobiologicznych
  • Pobieranie próbek i metody oznaczania metabolitów mikroorganizmów
  • Monitoring higieny w zakładach przemysłu spożywczego

Warsztaty: 3 godz.

  • Ustalanie kryteriów mikrobiologicznych dla produktów spożywczych

Koszt uczestnictwa w seminarium 1200 zł

FORMULASZ ZGŁOSZENIOWY

rozwiń

WYKRYWANIE I IDENTYFIKACJA DROBNOUSTROJÓW ZANIECZYSZCZAJĄCYCH ŻYWNOŚĆ Z WYKORZYSTANIEM TRADYCYJNYCH I NOWOCZESNYCH METOD ANALITYCZNYCH

dr Elżbieta Ołtuszak-Walczak

42-6313486

elzbieta.oltuszak-walczak@p.lodz.pl

TEMATYKA SEMINARIUM:
Wykłady: 7 godz.

  • Zagrożenia zdrowotne związane z obecnością drobnoustrojów chorobotwórczych w żywności
  • Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych surowców i produktów spożywczych
  • Biochemiczne i biofizyczne metody identyfikacji mikroorganizmów
  • Wykrywanie i identyfikacja drobnoustrojów chorobotwórczych w żywności metodami immunologicznymi
  • Zastosowanie technik hybrydyzacji DNA do identyfikacji mikroorganizmów w żywności
  • Procedury oznaczania bakterii chorobotwórczych

Zajęcia laboratoryjne: 12 godz.

  • Przygotowanie prób żywności do badań mikrobiologicznych
  • Oznaczanie bakterii chorobotwórczych w żywności (np. Listeria monocytogenes, Salmonella Bacillus cereus, E. coli) metodami tradycyjnymi wg PN-EN ISO
  • Nowoczesne procedury wykrywania i identyfikacji drobnoustrojów chorobotwórczych

Koszt uczestnictwa w seminarium 1350 zł

FORMULASZ ZGŁOSZENIOWY

rozwiń

WYKRYWANIE DROBNOUSTROJÓW CHOROBOTWÓRCZYCH W ŻYWNOŚCI METODAMI GENETYCZNYMI

dr hab. inż. Piotr Walczak

42-6313489

piotr.walczak@p.lodz.pl

TEMATYKA SEMINARIUM:
Wykłady: 5 godz.

  • Drobnoustroje chorobotwórcze w żywności
  • Genetyczne metody wykrywania drobnoustrojów
  • Łańcuchowa reakcja polimerazy (PCR) do wykrywania drobnoustrojów chorobotwórczych w żywności
  • Nowoczesne systemy detekcji drobnoustrojów chorobotwórczych w żywności
  • Identyfikacja bakterii chorobotwórczych izolowanych z żywności metodami genetycznymi

Zajęcia laboratoryjne: 10 godz.

  • Przygotowanie prób żywności do badań metodą PCR.
  • Metody izolacji DNA matrycy do łańcuchowej reakcji polimerazy (PCR).
  • Powielanie DNA metodą PCR.
  • Metody analizy produktów amplifikacji (elektroforeza agarozowa, RFLP)
  • Zastosowanie metody real-time PCR do wykrywania i identyfikacji drobnoustrojów

Koszt uczestnictwa w seminarium 1200 zł

FORMULASZ ZGŁOSZENIOWY

rozwiń

IDENTYFIKACJA GRZYBÓW PLEŚNIOWYCH

dr hab. inż. Małgorzata Piotrowska

42-6313470

malgorzata.piotrowska@p.lodz.pl

TEMATYKA SEMINARIUM:
Wykłady: 4 godz.

  • Ogólna charakterystyka morfologiczna grzybów pleśniowych
  • Rozmnażanie grzybów pleśniowych
  • Klasyfikacja
  • Metody identyfikacji

Zajęcia laboratoryjne: 8 godz.

  • Morfologia i rozmnażanie grzybów pleśniowych – obserwacje elementów morfologicznych
  • Identyfikacja grzybów Ascomycota
  • Identyfikacja grzybów Zygomycota

Koszt uczestnictwa w seminarium 1200 zł

FORMULASZ ZGŁOSZENIOWY

rozwiń

MIKROBIOLOGICZNE ZANIECZYSZCZENIE POWIETRZA W ZAKŁADACH PRZEMYSŁOWYCH I NA STANOWISKACH PRACY

dr inż. Justyna Szulc

42-6313470

justyna.szulc@p.lodz.pl

TEMATYKA SEMINARIUM:
Wykłady: 6 godz.

  • Powietrze – środowisko bytowania mikroorganizmów
  • Czynniki kształtujące stan mikrobiologiczny powietrza w zakładach przemysłowych.
  • Charakterystyka mikroorganizmów stanowiących zagrożenie zdrowotne w miejscu pracy.
  • Metody oceny zanieczyszczenia mikrobiologicznego powietrza.
  • Systemy zapewniające pracę w warunkach czystego powietrza.
  • Metody chemicznego wyjaławiania pomieszczeń przemysłowych

Zajęcia laboratoryjne: 6 godz.

  • Metoda mikrobiologicznej analizy stopnia zanieczyszczenia powietrza z wykorzystaniem nowoczesnych aparatów pomiarowych.
  • Charakterystyka mikroorganizmów występujących w powietrzu

Koszt uczestnictwa w seminarium 1000 zł

FORMULASZ ZGŁOSZENIOWY

rozwiń

METODY ALTERNATYWNE W BADANIACH MIKROBIOLOGICZNYCH WODY

dr hab. inż. Dorota Kręgiel

42-6313247

dorota.kregiel@p.lodz.pl

TEMATYKA SEMINARIUM:
Wykłady: 5 godz.

  • Bezpieczeństwo zdrowotne wody do picia.
  • Analiza mikrobiologiczna wody – aktualny stan prawny.
  • Problemy w mikrobiologicznej analizie wody – komórki VBNC.
  • Metody alternatywne w badaniach mikrobiologicznych wody.

Zajęcia laboratoryjne: 10 godz.

  • Metody alternatywne w wykrywaniu bakterii wskaźnikowych – Technologia Zdefiniowanych Substratów (DST):
    Colilert, Enterolert, Pseudalert
    Readycult Coliforms, Readycult Enterococci, Chromocut Coliform Agar, Chromocult Entrococci Agar
  • Metody mikroskopowe w wykrywaniu komórek VBNC

Koszt uczestnictwa w seminarium 1250 zł

FORMULASZ ZGŁOSZENIOWY

rozwiń

BADANIA MIKROBIOLOGICZNE WODY PITNEJ –STAN AKTUALNY I PERSPEKTYWY

dr hab. inż. Dorota Kręgiel

42-6313247

dorota.kregiel@p.lodz.pl

TEMATYKA SEMINARIUM:
Wykłady: 8 godz.

  • Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych a bezpieczeństwo zdrowotne wody do picia
  • Analiza mikrobiologiczna wody – aktualny stan prawny
  • Zmiany metodyczne w mikrobiologicznej analizie wody
  • Problemy w mikrobiologicznej analizie wody – komórki VBNC
  • Problemy w mikrobiologicznej analizie wody – pałeczki Aeromonas i Pseudomonas

Zajęcia laboratoryjne: 7 godz.

  • Analiza mikrobiologiczna wody pitnej wg norm PN-ISO – zakres podstawowy i rozszerzony
  • Alternatywne metody w mikrobiologicznych badaniach wody
  • Oznaczanie bakterii Aeromonas i Pseudomonas

Koszt uczestnictwa w seminarium 1050 zł

FORMULASZ ZGŁOSZENIOWY

rozwiń

ZAGROŻENIE GRZYBAMI PLEŚNIOWYMI W ZAKŁADACH PRZEMYSŁOWYCH

dr hab. inż. Małgorzata Piotrowska

42-6313470

malgorzata.piotrowska@p.lodz.pl

TEMATYKA SEMINARIUM:
Wykłady: 12 godz.

  • Ogólna charakterystyka grzybów pleśniowych, pozytywna i negatywna działalność grzybów pleśniowych
  • Źródła zanieczyszczenia grzybami pleśniowymi w zakładach przemysłowych
  • Wpływ grzybów pleśniowych na zdrowie człowieka
  • Mykotoksyny, warunki tworzenia, działanie toksyczne, metody zapobiegania i eliminowania
  • Techniczne przyczyny rozwoju pleśni w pomieszczeniach użytkowych
  • Metody likwidacji grzybów pleśniowych
  • Nowoczesne metody wykrywania i identyfikacji grzybów pleśniowych
  • Metody oznaczania mykotoksyn

Zajęcia laboratoryjne: 8 godz.

  • Pobieranie próbek do analizy mykologicznej
  • Metody hodowlane wykrywania grzybów pleśniowych na podłożach standardowych i selektywnych
  • Oznaczanie ergosterolu
  • Identyfikacja grzybów pleśniowych
  • Oznaczanie mykotoksyn
  • Oznaczanie strzępek pleśni w komorze Howarda

Koszt uczestnictwa w seminarium 800 zł

FORMULASZ ZGŁOSZENIOWY

rozwiń

MYCIE I DEZYNFEKCJA JAKO PODSTAWOWE ELEMENTY DOBREJ PRAKTYKI PRODUKCYJNEJ

dr inż. Anna Koziróg

42-6313470

anna.kozirog@p.lodz.pl

TEMATYKA SEMINARIUM:
Wykłady: 12 godz.

  • Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych w zakładach przemysłowych
  • Biofilmy- przyczyna obniżania efektywności dezynfekcji.
  • Działanie fizycznych i chemicznych metod dezynfekcji na drobnoustroje
  • Środki myjące i techniki mycia
  • Dezynfekcja – regulacje prawne, biocydy, techniki dezynfekcji
  • Dokumentacja procesów mycia i dezynfekcji
  • Dezynfekcja wody i powietrza w zakładach produkcyjnych
  • Kontrola skuteczności procesów dezynfekcji
  • Oporność drobnoustrojów na działanie preparatów dezynfekcyjnych

Zajęcia laboratoryjne: 9 godz.

  • Kontrola skuteczności dezynfekcji powietrza
  • Oznaczanie aktywności bójczej chemicznych środków dezynfekcyjnych
  • Nowoczesne metody kontroli linii produkcyjnych
  • Prezentacja technik mycia, dezynfekcji i kontroli tych procesów przez firmy prosperujące na polskim rynku

Koszt uczestnictwa w seminarium 1450 zł

FORMULASZ ZGŁOSZENIOWY

rozwiń

MIKROBIOLOGIA BROWARNICTWA

dr hab. inż. Alina Kunicka-Styczyńska

42-6313476

alina.kunicka-styczynska@p.lodz.pl

TEMATYKA SEMINARIUM:
Wykłady: 15 godz.

  • Mikroorganizmy w środowiskach naturalnych
  • Mikroorganizmy zanieczyszczające w browarnictwie
  • Drożdże browarnicze

Zajęcia laboratoryjne: 12 godz.

  • Charakterystyka morfologiczna podstawowych grup mikroorganizmów występujących w piwowarstwie
  • Identyfikacja drobnoustrojów stanowiących zanieczyszczenia w browarnictwie
  • Analiza sanitarna wody
  • Metody monitorowania higieny produkcji

Koszt uczestnictwa w seminarium 1100 zł

FORMULASZ ZGŁOSZENIOWY

rozwiń

Przejdź do paska narzędzi