awatar kobieta

dr inż. Magdalena Efenberger-Szmechtyk

adiunkt

CV

KONTAKT:

magdalena.efenberger-szmechtyk@p.lodz.pl

42 631 34 86

Zainteresowania naukowe

Mikrobiologia żywności, naturalne konserwanty mięsa i produktów mięsnych, związki bioaktywne pochodzenia roślinnego

Publikacje po 2015 roku

  • Efenberger-Szmechtyk, M., Gałązka-Czarnecka, I., Otlewska, A., Czyżowska, A., Nowak, A. (2021). Aronia melanocarpa (Michx.) Elliot, Chaenomeles superba Lindl. and Cornus mas L. leaf extracts as natural preservatives for pork meat products. Molecules, 26 (10), 3009 (IF5letni=4,587; MNiSW=100)
  • Efenberger-Szmechtyk, M., Nowak, A., Czyżowska, A., Śniadowska, M., Otlewska, A., Żyżelewicz, D. (2021) Antibacterial mechanisms of Aronia melanocarpa (Michx.), Chaenomeles superba Lindl. and Cornus mas L. leaf extracts. Food Chemistry, 350, 129218 (IF5letni=7,516; MNiSW=200)
  • Efenberger-Szmechtyk, M., Nowak, A., Czyzowska, A. (2021) Plant extracts rich in polyphenols: Antibacterial agents and natural preservatives for meat and meat products. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 61 (1), 149-178 (IF5letni=11,193; MNiSW=200)
  • Masłowski, M., Miedzianowska, J., Czylkowska, A., Efenberger-Szmechtyk, M., Nowak, A., Strzelec, K. (2020) Anti-oxidative activity of alcohol-water extracts from field horsetail (Equisteum arvense) in elastomer vulcanizates subjected to accelerated aging processes. Materials, 13 (21), 4903 (IF=3,623; MNiSW=140)
  • Jaśkiewicz, A., Budryn, G., Nowak, A., Efenberger-Szmechtyk, M. (2020) Novel biodegradable starch film for food packaging with antimicrobial chicory root extract and phytic acid as a cross-linking agent. Foods, 9 (11), 1696 (IF=4,350; MNiSW=70)
  • Efenberger-Szmechtyk, M., Nowak, A., Nowak, A. (2020) Cytotoxic and DNA-damaging effects of Aronia melanocarpa, Cornus mas, and Chaenomeles superba leaf extracts on the human colon adenocarcinoma cell line Caco-2. Antioxidants, 9 (11), 1030 (IF=6,312; MNiSW=100)
  • Efenberger-Szmechtyk, M., Nowak, A., Czyżowska, A., Kucharska, A.Z., Fecka, I. (2020) Composition and antibacterial activity of Aronia melanocarpa (Michx.) Elliot, Cornus mas L. and Chaenomeles superba Lindl. leaf extracts. Molecules, 25 (9), 2011. (IF=4,411; MNiSW=100)
  • Efenberger-Szmechtyk, M., Nowak, A. (2018) Ekstrakty bogate w polifenole – naturalne konserwanty produktów mięsnych. Przemysł Spożywczy, 5 (72), 28-33 (MNiSW=12)
  • Efenberger-Szmechtyk, M., Nowak, A., Kręgiel, D. (2017) Implementation of chemometrics in quality evaluation of food and beverages. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 58 (10), 1747-1766 (IF=5,437; MNiSW=50)
  • Efenberger-Szmechtyk, M., Nowak, A., Kręgiel, D. (2016) Zastosowanie chemometrii do kontroli jakości używek. Laboratorium – Przegląd Ogólnopolski, 7-8: 26-29 (MNiSW=2)
  • Efenberger-Szmechtyk, M., Nowak, A., Kręgiel, D. (2016) Chemometria w kontroli jakości produktów spożywczych Cz. II. Żywność pochodzenia roślinnego. Przemysł Spożywczy, 5 (70), 26-29 (MNiSW=12)
  • Efenberger-Szmechtyk, M., Nowak, A., Kręgiel, D. (2016) Chemometria w kontroli jakości produktów spożywczych Cz. I. Żywność pochodzenia zwierzęcego. Przemysł Spożywczy, 3 (70), 44-50 (MNiSW=12)
  • Nowak A., Czyżowska A., Efenberger M., Krala L. (2016) Polyphenolic extracts of cherry (Prunus cerasus L.) and blackcurrant (Ribes nigrum L.) leaves as natural preservatives in meat products. Food Microbiology, 59, 142-149. (IF=3,759; MNiSW=35)
  • Efenberger, M., Agier, J., Pawłowska, E., Brzezińska-Błaszczyk, E. (2015) Archaea prevalence in inflamed pulp tissues. Central-European Journal of Immunology, 40 (2), 194-200 (IF=0,309; MNiSW=15)
  • Agier, J., Efenberger, M., Brzezińska-Błaszczyk, E. (2015) Cathelicidin impact on inflammatory cells. Central European Journal of Immunology, 40, 225-235 (IF=0,309; MNiSW=15)
  • Masłowski M., Aleksieiev A., Miedzianowska J., Efenberger-Szmechtyk M., Strzelec K., Antioxidant and Anti–Aging Activity of Freeze–Dried Alcohol–Water Extracts from Common Nettle (Urtica dioica L.) and Peppermint (Mentha piperita L.) in Elastomer Vulcanizates, Polymers, 2022, 14(7), 1-23

Projekty naukowo-badawcze

  • Kierownik grantu wydziałowego Młodzi Liderzy Nauki na rok 2016
  • Kierownik grantu wydziałowego Młodzi Liderzy Nauki na rok 2017

Patenty i zgłoszenia patentowe

  • Pat.238430 Kompozycja na piankę poliuretanową o właściwościach antybakteryjnych i przeciwgrzybicznych
  • Pat.239067 Kompozycja na piankę poliuretanową o właściwościach antybakteryjnych i przeciwgrzybicznych
  • Pat.230454 Sposób peklowania mięsa przeznaczonego na farsz do kiełbas
  • Pat.230371 Sposób peklowania mięsa przeznaczonego na farsz do kiełbas

Staże i szkolenia

  • Warsztaty mikroskopii konfokalnej
  • Szkolenie „Efektywna praca naukowa”
  • Szkolenie „Rozwój kariery naukowej: Granty Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych i Akcje Marii Skłodowskiej–Curie w Programie Horyzont 2020”
  • Seminarium „Zastosowania statystyki i data mining w badaniach naukowych”
  • Szkolenie z zakresu ochrony własności przemysłowej
  • Szkolenie „Nowoczesne Metody Analiz Żywności i Napojów”

Hobby

Literatura kryminalna, wycieczki górskie, fitness

Przejdź do paska narzędzi