awatar kobieta

dr hab. inż. Katarzyna Pielech-Przybylska

adiunkt

CV

KONTAKT:

katarzyna.pielech-przybylska@p.lodz.pl

42 631 34 73

Zainteresowania naukowe

Technologie produkcji napojów spirytusowych, enzymy pomocnicze w procesie zacierania surowców skrobiowych, techniki chromatografii gazowej w analizie napojów alkoholowych i próbek środowiskowych.

Publikacje po 2015 roku

  • Balcerek M, Pielech-Przybylska K., Strąk E., Patelski P., Dziekońska U. Comparison of fermentation results and quality of the agricultural distillates obtained by application of commercial amylolytic preparations and cereal malts, European Food Research and Technology, 2015, pp. 1-15 doi:10.1007/s00217-015-2542-7; IF= 1,559
  • Gutarowska B., Skóra J. Stępień Ł., Szponar B., Otlewska A., Pielech-Przybylska K. Assessment of microbial contamination within working environments of different types of composting plants, Journal of the Air & Waste Management Association, 2015, 65(4), 466-47 s. DOI:10.1080/10962247.2014.960954 IF=1,342
  • Gutarowska B., Skóra J., Pielech-Przybylska K. Evaluation of ergosterol content in the air of various environments, Aerobiologia, 2015, 31(1), 33-44 s. IF=1,612
  • Gaylarde C., Otlewska A., Celikkol-Aydin S., Skóra J., Sulyok M., Pielech-Przybylska K., Gillatt J., Beech I., Gutarowska B. Interactions between fungi of standard paint test method BS3900, International Biodeterioration & Biodegradation, 2015, 104, 411-418s. IF=2,131
  • Patelski P., Stanisz M., Antczak A., Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Sapińska E., Dziekońska U. Conversion of sugar beet leaf polysaccharides into single cell protein, RSC Advances, 2015, 5, pp. 20961-20965, do:10.1039/C4RA15930F; IF=3,840
  • Patelski P., Berłowska J., Dziugan P., Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Dziekońska U., Kalinowska H. Utilisation of sugar beet bagasse for the biosynthesis of yeast SCP, Journal of Food Engineering, 2015, 167, pp. 32-37; doi:10.1016/j.jfoodeng.2015.03.031; IF= 2,771
  • Skóra J., Gutarowska B., Pielech-Przybylska K., Stepień Ł., Pietrzak K., Piotrowska M., Pietrowski P. Assesment of microbiological contamination in the work environments of museums, archives and libraries, Aerobiologia, 2015, 31, 3, 389-401s. IF=1,612
  • Balcerek Maria, Pielech-Przybylska Katarzyna, Strąk Ewelina, Patelski Piotr, Dziekońska Urszula: Comparison of fermentation results and quality of the agricultural distillates obtained by application of commercial amylolytic preparations and cereal malts. European Food Research and Technology 2016, 242, 321–335. DOI 10.1007/s00217-015-2542-7 IF=1,433 MNiSW=25
  • Balcerek Maria, Pielech-Przybylska Katarzyna, Dziekońska-Kubczak Urszula, Patelski Piotr, Strąk Ewelina: Fermentation results and chemical composition of agricultural distillates obtained from rye and barley grains and the corresponding malts as a source of amylolytic enzymes and starch, Molecules 2016, 21(10), 1320; doi:10.3390/molecules21101320 IF=2,465 MNiSW=30
  • Berłowska J., Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Dziekońska-Kubczak U., Patelski P., Dziugan P., Kręgiel D.: Simultaneous saccharification and fermentation of sugar beet pulp for efficient bioethanol production. Biomed Research International 2016, http://dx.doi.org/10.1155/2016/3154929 IF=2,134 MNiSW=25
  • Borowski S., Matusiak K., Powałowski S., Pielech-Przybylska K., Makowski K., Nowak A., Rosowski M., Komorowski P., Gutarowska B. (2016) A novel microbial-mineral preparation for the removal of offensive odors from poultry manure. International Biodeterioration and Biodegradation, DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.ibiod2016.10.042; IF=2,429 MNiSW=30
  • Dziugan Piotr, Balcerek Maria, Binczarski Michal J., Kręgiel Dorota, Kucner Marcin, Kunicka-Styczyńska Alina, Pielech-Przybylska Katarzyna, Śmigielski Krzysztof, Witońska Izabela A.: Ozonation as an effective way to stabilize new kinds of fermentation media used in biotechnological production of liquid fuel additives. Biotechnology for Biofuels, 2016, 9, 150. DOI: 10.1186/s13068-016-0574-2 IF=6,444 MNiSW=45
  • Pielech-Przybylska Katarzyna; Balcerek Maria; Nowak Agnieszka; Patelski Piotr; Dziekońska-Kubczak Urszula: Influence of yeast on the yield of fermentation and volatile profile of ´Węgierka Zwykła´ plum distillates, Journal of the Institute of Brewing, 2016, DOI 10.1002/jib.374. IF=1,017 MNiSW=25
  • Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Patelski P., Dziekońska-Kubczak U., Jusel T.: Treatment with activated carbon and other adsorbents as an effective method for the removal of volatile compounds in agricultural distillates Food Additives & Contaminants: Part A – Chemistry, 2017, 34(5), 714-727. http://dx.doi.org/10.1080/19440049.2017.1284347 IF= 2,047
  • Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Dziekońska U., Patelski P., Strąk E.: Changes in chemical composition of plum distillate during maturation in the presence of oak chips under different conditions, Food Technology and Biotechnology, 2017, 55(3), 333–359. doi: 10.17713/ftb.55.03.17.5145. IF=0,891
  • Balcerek M., Pielech-Przybylska K., P. Patelski, Dziekońska-Kubczak U., Strąk E.: The effect of distillation conditions and alcohol content in heart fractions on concentrations of aroma volatiles and undesirable compounds in plum brandies, Journal of The Institute of Brewing, 2017, 123(3), 452–463. IF5 letni= 1,075
  • Berłowska Joanna, Dudkiewicz-Kołodziejska Marta, Pawlikowska Ewelina, Pielech-Przybylska Katarzyna, Balcerek Maria, Czyżowska Agata, Kręgiel Dorota. Utilization of post-fermentation yeasts for yeast extract production by autolysis: the effect of yeast strain and saponin from Quillaja saponaria. Journal of The Institute of Brewing, 2017, 123, 3, 396–401. DOI: 10.1002/jib.438. IF5=1,075
  • Berłowska Joanna, Pielech-Przybylska Katarzyna, Balcerek Maria, Cieciura Weronika, Borowski Sebastian, Kręgiel Dorota. Integrated Bioethanol Fermentation/Anaerobic Digestion for Valorization of Sugar Beet Pulp, Energies, 2017, 10, 1255. DOI:10.3390/en10091255. IF5=2,707
  • Borowski Sebastian, Matusiak Katarzyna, Powałowski Szymon, Pielech-Przybylska Katarzyna, Makowski Krzysztof, Nowak Adriana, Rosowski Marcin, Komorowski Piotr, Gutarowska Beata (2017) A novel microbial-mineral preparation for the removal of offensive odors from poultry manure. INTERNATIONAL BIODETERIORATION & BIODEGRADATION 119: 299-308 IF5 letni= 3,202
  • Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Nowak Agnieszka, Wojtczak M., Czyżowska A., Dziekońska-Kubczak U., Patelski P., (2017) The effect of different starch liberation and saccharification methods on the microbial contaminations of distillery mashes, fermentation efficiency, and spirits quality. Molecules, 22, 1647 doi:10.3390/molecules22101647 IF5-letni= 3,202
  • Dziekońska-Kubczak U., Berłowska J., Dziugan P., Patelski P., Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Czyżowska A., Domański J.: Comparison of steam explosion, dilute acid, and alkali pretreatments on enzymatic saccharification and fermentation of hardwood sawdust, BioResources 2018, 13(3), 6970-6984.                         IF 2017 = 1,202
  • Dziekońska-Kubczak U., Berłowska, J., Dziugan, P., Patelski P., Pielech-Przybylska, K., Balcerek, M., Nitric acid pretreatment of Jerusalem artichoke stalks for enzymatic saccharification and bioethanol production Energies 2018, 11(8),2153 IF 2017 = 2,676
  • Kordialik-Bogacka E., Bogdan P., Pielech-Przybylska K., Michałowska D. Suitability of unmalted quinoa for beer production. J. Sci. Food Agric. 2018, 98, 5027-5036 IF= 2,379
  • Koziróg A., Brycki B., Pielech – Przybylska K. (2018) Impact of cationic and neutral gemini surfactants to conidial and hyphal forms at Aspergillus brasiliensis. International Journal of Molecular Sciences IF =3,687
  • Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Dziekońska-Kubczak U., Patelski P., Różański M.: Effect of starch liberation method and initial pH of sweet mashes on higher alcohols content in distillates obtained from different starchy raw materials, Process Biochemistry 2018, 73, 29–37. IF 2017 = 2,616
  • Toczyłowska-Mamińska R., Szymona K., Król P., Gliniewicz K., Pielech-Przybylska K., Kloch M., Logan B.E. Energies 2018, 11(1), 124. DOI: 10.3390/en11010124      IF 2017 = 2,676
  • Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Dziekońska-Kubczak U., Patelski P., Różański M. (2019) Effect of filtration on elimination of turbidity and changes in volatile compounds concentrations in plum distillates, Journal of Food Science and Technology, 56, 2049–2062. DOI: 10.1007/s13197-019-03682-0 MNiSW=70
  • Dziekońska-Kubczak U., Berłowska J., Dziugan P., Patelski P., Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Robak K. (2019) Two-stage pretreatment to improve saccharification of oat straw and jerusalem artichoke biomass, Energies, 12, 1715; doi:10.3390/en12091715 MNiSW=140
  • Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Ciepielowski G., Pacholczyk-Sienicka B., Albrecht Ł., Dziekońska-Kubczak U., Bonikowski R., Patelski P. (2019) Effect of co-inoculation with Saccharomyces cerevisiae and lactic acid bacteria on the content of propan-2-ol, acetaldehyde and weak acids in fermented distillery mashes. International Journal of Molecular Sciences, 20(7), 1659. https://doi.org/10.3390/ijms20071659 MNiSW=140
  • Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Dziekońska-Kubczak U., Pacholczyk-Sienicka B., Ciepielowski G., Albrecht Ł., Patelski P. (2019) The role of Saccharomyces cerevisiae yeast and lactic acid bacteria in the formation of 2-propanol from acetone during fermentation of rye mashes obtained using thermal-pressure method of starch liberation, Molecules, 24(3), 610. https://doi.org/10.3390/molecules24030610 MNiSW=100
  • Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Patelski P., Dziekońska-Kubczak U. (2019) Solutions for improvement of saccharification and fermentation of high gravity rye mashes, International Agrophysics, 33(1), 1–10. https://doi.org/10.31545/intagr/103748 MNiSW=70
  • Steglińska A., Jachowicz A., Szulc J., Adamiak J., Otlewska A., Pielech-Przybylska K., Gutarowska B. (2019) Factors Influencing Microbiological Biodiversity of Human Foot Skin. International Journal of Environmental Research and Public Health. Sep 19;16(18):3503. doi: 10.3390/ijerph16183503.. MNiSW=70
  • Strąk-Graczyk E., Balcerek M., Pielech – Przybylska K., Żyżelewicz D. (2019) Simultaneous saccharification and fermentation of native rye, wheat and triticale starch, Journal of the Science of Food and Agriculture, 99(11),4904-4912. doi: 10.1002/jsfa.9718, MNSiW=100
  • Berłowska J., Balcerek M., Dziugan P., Dziekońska-Kubczak U., Pielech-Przybylska K., Patelski P., Robak K., Use of saccharose and structural polysaccharides from sugar beet biomass for bioethanol production, International Agrophysics, 2020, 34(2), 151-159
  • Dziekońska-Kubczak U., Pielech-Przybylska K., Patelski P., Balcerek M., Development of the Method for Determination of Volatile Sulfur Compounds (VSCs) in Fruit Brandy with the Use of HS–SPME/GC–MS, MOLECULES, 2020, 25(5), 1-14
  • Ługowoj S., Balcerek M., Pielech-Przybylska K., Buckwheat as an Interesting Raw Material for Agricultural Distillate Production, POLISH JOURNAL OF FOOD AND NUTRITION SCIENCES ,2020, 70(2), 125-137
  • Patelski P., Berłowska J., Balcerek M., Dziekońska-Kubczak U., Pielech-Przybylska K., Dygas D., Jędrasik J., Conversion of Potato Industry Waste into Fodder Yeast Biomass, Processes, 2020, 8(4), 1-8.
  • Toczyłowska-Mamińska R., Pielech-Przybylska K., Sekrecka-Belniak A., Dziekońska-Kubczak U., Stimulation of electricity production in microbial fuel cells via regulation of syntrophic consortium development, Applied Energy, 2020, 271, 1-9.
  • Gutarowska B., Szulc J., Matyjas-Zgondek E., Kulpiński P., Pielech-Przybylska K., Rygała A., Jachowicz A., Rutkowski E., Cotton Terry Textiles with Photo- and Bio-Activity in a Model Study and Real Conditions, Materials, 2020, 13(15), 1-26.
  • Różański M., Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Influence of Alcohol Content and Storage Conditions on the Physicochemical Stability of Spirit Drinks, Foods, 2020, 9(9), 1-15.
  • Kłosowski G., Mikulski D., Pielech-Przybylska K., Pyrazines Biosynthesis by Bacillus Strains Isolated from Natto Fermented Soybean, 2021, Biomolecules, 11(11), 1-12

Projekty naukowo-badawcze

  • Alkohole wyższe determinantami jakości destylatów rolniczych przeznaczonych do celów konsumpcyjnych i paliwowych.

Patenty i zgłoszenia patentowe

  • Sposób otrzymywania napoju spirytusowego aromatyzowanego kompozycją suszonych surowców roślinnych.
  • Pat.231950. Sposób otrzymywania aromatyzowanej wódki smakowej z destylatu śliwkowego i surowca roślinnego.
  • Pat.231628. Sposób otrzymywania aromatyzowanego napoju spirytusowego.
  • Pat.231629. Sposób mikrobiologiczny otrzymywania roztworu zawierającego biotynę i selenobiotynę.
  • Pat.231949. Sposób otrzymywania napoju spirytusowego aromatyzowanego surowcem roślinnym.
  • Pat.238887. Brzeczka stężona do fermentacji etanolowej
  • Pat.238886. Sposób otrzymywania drożdży paszowych z surowca ligninocelulozowego

Wzory użytkowe

  • Prawo ochronne 071059 na wzór użytkowy pt. Pojemnik na ciecz aplikowaną pędzelkiem.

Staże i szkolenia

  • Szkolenie chromatograficzne w Warszawie (2011 rok) i Zegrzu (2012 rok),
  • Kurs chromatograficzny (1 tydzień) w Poznaniu (Uniwersytet Przyrodniczy) nt. Zastosowanie chromatografii gazowej w analizie żywności (2012 rok),
  • Szkolenie chromatograficzne – obsługa układu HS-GC-MS oraz GC-TD-FID (2013 rok), PŁ,
  • Szkolenie chromatograficzne – zastosowanie detektora olfaktometrycznego w ocenie sensorycznej napojów alkoholowych (2014 rok), PŁ,
  • Warsztaty dotyczące metod oszacowania uciążliwości zapachów oraz metod redukcji i kontroli zapachów (Politechnika Gdańska) (2016 rok).

Hobby

Kino niezależne, muzyka, książka, biegi na orientację.

Przejdź do paska narzędzi