styczynska ok

prof. dr hab. inż. Alina Kunicka-Styczyńska

profesor

CV

KONTAKT:

alina.kunicka@p.lodz.pl

42 631 32 73

Zainteresowania naukowe

Aktywność przeciwdrobnoustrojowa substancji pochodzenia naturalnego, drożdże winiarskie, drożdże Candida, biofilmy w produkcji żywności, mikroorganizmy środowiskowe.

Publikacje po 2015 roku

  • Kunicka-Styczyńska A., Śmigielski K., Prusinowska R., Rajkowska K., Kuśmider B., Sikora M. Preservative activity of lavender hydrosols in moisturizing body gels, Letters in Applied Microbiology, 2015, 60, 27-32, doi:10.1111/lam.12346. IF=1,749.
  • Prusinowska R., Śmigielski K., Stobiecka A., Kunicka-Styczyńska A. Hydrolates from lavender (Lavandula angustifolia) – their chemical composition as well as aromatic, antimicrobial and antioxidant properties, Natural Product Research, doi: 10.1080/14784419.2015.1016939, 2015, IF=1,23.
  • Rajkowska K., Kunicka-Styczyńska A., Pęczek M. Hydrophobic properties of Candida spp. under the influence of selected essential oils, Acta Biochimica Polonica, 2015, 62, doi: 10.18388/abp.2015_1096, IF=1,153.
  • Rajkowska K., Koziróg A., Otlewska A., Piotrowska M., Nowicka-Krawczyk P., Brycki B., Kunicka-Styczyńska A., Gutarowska B. Quaternary ammonium biocides as antimicrobial agents protecting historical wood and brick. Acta Biochimica Polonica, 2015, 62, doi: 10.18388/abp.2015_1134 IF=1,153.
  • Śmigielski K.B., Majewska M., Kunicka-Styczyńska A., Gruska R. The effect of ultrasound-assisted maceration on the bioactivity, chemical composition and yield of essential oil from waste carrot seeds (Daucus carota). Journal of essential Oil Bearing Plants 17(6), doi: 10.1080/0972060X.2014.931253, 1075-1086 s. IF=0,306.
  • Tyfa A., Kunicka-Styczyńska A., Zabielska J. Evaluation of hydrophobicity and quantitative analysis of biofilm formation by Alicyclobacillus sp. Acta Biochimica Polonica, 2015, 62, doi: 10.18388/abp.2015_1133 IF=1,15.
  • Zabielska J., Kunicka-Styczyńska A., Rajkowska K., Tyfa A. Opportunistic Gram-negative rods’ capability of creating biofilm structures on polivynyl chloride and styrene-acronitrile copolymer surfaces, Acta Biochimica Polonica, 2015, 62, doi: 10.18388/abp.2015_1121 IF=1,153.
  • Rajkowska K., Kunicka-Styczyńska A., Maroszyńska M. (2016) Selected essential oils as antifungal agents against antibiotic-resistant Candida: in vitro study on clinical and food-borne isolates. Microb. Drug Resist. doi:10.1089/mdr.2016.0001.
  • Dziugan Piotr, Balcerek Maria, Binczarski Michal J., Kręgiel Dorota, Kucner Marcin, Kunicka-Styczyńska Alina, Pielech-Przybylska Katarzyna, Śmigielski Krzysztof, Witońska Izabela A.: Ozonation as an effective way to stabilize new kinds of fermentation media used in biotechnological production of liquid fuel additives. Biotechnology for Biofuels, 2016, 9, 150. DOI: 10.1186/s13068-016-0574-2 IF=6,444 MNiSW=45.
  • Koziróg A., Rajkowska K., Otlewska A., Piotrowska M., Kunicka-Styczyńska A., Brycki B., Nowicka-Krawczyk P., Kościelniak M., Gutarowska B. (2016) Protection of historical wood against microbial degradation – selection and application of microbiocides. International Journal of Molecular Sciences, 17: 1364-1379; IF=3,257 MNiSW=30
  • Prusinowska R., Śmigielski K., Stobiecka A., Kunicka-Styczyńska A. Hydrolates from lavender (Lavandula angustifolia) – their chemical composition as well as aromatic, antimicrobial and antioxidant properties. Natural Product Research, 2016, 30(4), 386-393, doi: 10.1080/14786419.2015.1016939. IF=1,02 MNiSW=20.
  • Rajkowska K., Koziróg A., Otlewska A., Piotrowska M., Nowicka-Krawczyk P., Brycki B., Kunicka-Styczyńska A., Gutarowska B. (2016) Quaternary ammonium biocides as antimicrobial agents protecting historical wood and brick. Acta Biochimica Polonica, 63(1): 153-159; IF=1,187 MNiSW=15.
  • Rajkowska K., Nowak A., Kunicka-Styczyńska A., Siadura A. (2016) Biological effects of various chemically characterized essential oils: Investigation of the mode of action against Candida albicans and HeLa cells. RSC Advances 6, 97199-97207. IF=3,289 MNiSW= 30.
  • Rajkowska K., Kunicka-Styczyńska A., Maroszyńska M. (2016) Selected essential oils as antifungal agents against antibiotic-resistant Candida spp.: in vitro study on clinical and food-borne isolates. Microbial Drug Resistance, DOI: 10.1089/mdr.2016.0001 IF=2,280 MNiSW=25.
  • Matusiak K., Machnowski W., Wrzosek H., Polak J., Rajkowska K., Śmigielski K., Kunicka-Styczyńska A., Gutarowska B. Application of Cinnamomum zeylanicum essential oil in vapour phase for heritage textiles disinfection. International Biodeterioration & Biodegradation, 2017, doi: 10.1016/j.ibiod.2017.02.011. IF5 letni= 3,202.
  • Rajkowska K., Otlewska A., Kunicka-Styczyńska A., Krajewska A. Candida albicans impairments induced by peppermint and clove oils at sub-inhibitory concentrations. International Journal of Molecular Sciences, 2017, 18, 1307, doi: 10.3390/ijms18061307. IF5 letni= 3,482.
  • Rajkowska K., Kunicka-Styczyńska A., Maroszyńska M. Selected essential oils as antifungal agents against antibiotic-resistant Candida spp.: in vitro study on clinical and food-borne isolates. Microbial Drug Resistance, 2017, 23(1), 18-24, doi:10.1089/mdr.2016.0001. IF5 letni= 2,247.
  • Staniszewska A., Kunicka-Styczyńska A., Ziemiński K., 2017. Microbiological contaminations of underground gas storage facilities and natural gas pipelines. Postępy Mikrobiologii, 56 (4), 381–388. IF5 letni= 0,311.
  • Dąbrowska J., Kunicka-Styczyńska A. 2018. Alicyclobacillus – bakterie nadal poznawane. Postępy Mikrobiologii, 57(2), 117-124. IF2017 = 0,354.
  • Matusiak K., Machnowski W., Wrzosek H., Polak J., Rajkowska K., Śmigielski K., Kunicka-Styczyńska A., Gutarowska B. 2018. Application of Cinnamomum zeylanicum essential oil in vapour phase for heritage textiles disinfection. International Biodeterioration & Biodegradation, 131, 88-96. IF2017 = 3,562.
  • Matysiak S., Zabielska J., Kula J., Kunicka-Styczyńska A. 2018. Synthesis of (R)- and (S)-ricinoleic acid amides and evaluation of their antimicrobial activity. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 95, 69-77. IF2017 = 1,601.
  • Prusinowska R., Śmigielski K., Kunicka-Styczyńska A. 2018. Biological properties and chemical composition of essential oils from flowers and aerial parts of lavender (Lavandula angustifolia). Journal of Essential Oil Bearing Plants, 21(5), 1303-1314. IF2017 = 0,681.
  • Rajkowska K., Kunicka-Styczyńska A. (2018) Molecular typing and virulence index of food-borne Candida spp. isolates – a group of potential emerging pathogens. International Journal of Food Microbiology 279, 57–63 IF= 3,771.
  • Rajkowska K., Kunicka-Styczyńska A. 2018. Typing and virulence factors of food-borne Candida spp. isolates. International Journal of Food Microbiology, 279, 57-63. IF2017 = 3,451.
  • Rajkowska K., Nowicka-Krawczyk P., Kunicka-Styczyńska A. Effect of clove and thyme essential oils on Candida biofilm formation and the oil distribution in yeast cells. Molecules 2019, 24, 1954. MNiSW=100.
  • Staniszewska A., Kunicka-Styczyńska A., Otlewska A., Gawor J, Gromadka R., Żuchniewicz K., Ziemiński K. (2019) High-throughput sequencing approach in analysis of microbial communities colonizing natural gas pipelines. MicrobiologyOpen, e806. MNiSW=70.
  • Kost B., Svyntkivska M., Brzeziński M., Makowski T., Piorkowska E., Rajkowska K., Kunicka-Styczyńska A., Biela T., PLA/β-CD-based fibres loaded with quercetin as potential antibacterial dressing materials, (2020), 190, 1-10.
  • Matysiak S., Zabielska J., Kula J., Kunicka-Styczyńska A., Antimicrobial potential of chiral amide derivatives of ricinoleic and 3-hydroxynonanoic acid, JOURNAL OF THE AMERICAN OIL CHEMISTS SOCIETY, 2020, 97(1), 67-79.
  • Dąbrowska J., Kunicka-Styczyńska A., Śmigielski K., Biological, chemical, and aroma profiles of essential oil from waste celery seeds (Apium graveolens L.), JOURNAL OF ESSENTIAL OIL RESEARCH, 2020, 1-8.
  • Wilkowska A., Berłowska J., Nowak Adriana, Motyl I., Antczak-Chrobot A., Wojtczak M.,  Kunicka-Styczyńska A., Binczarski M., Dziugan P., Combined Yeast Cultivation and Pectin Hydrolysis as an Effective Method of Producing Prebiotic Animal Feed from Sugar Beet Pulp, BIOMOLECULES, 2020, 10(5), 1-16.
  • Kunicka-Styczyńska A., Tyfa A., Laskowski D., Plucińska A., Rajkowska K., Kowal K., Clove Oil (Syzygium aromaticum L.) Activity against Alicyclobacillus acidoterrestris Biofilm on Technical Surfaces, Molecules, 2020, 25(15), 1-11.

Projekty naukowo-badawcze

  • Innovative preservatives preparations with natural substances of plant origin, Co-Funding of China-Poland Joint Research Project
  • Projekt badawczy finansowany przez Fundację Auschwitz-Birkenau, 5/2012/GPK
    Badania nad korozją biologiczna obiektów na terenie Muzeum Auschwitz-Birkenau w zakresie rozpoznania i zwalczania czynników biologicznych
  • Quality assurance and develpoment for an early warning system for microbial spoilage for the European fruit juice industry, Collective Research Project founded by the EU under the 6th Framework Programme for Research and Technological Development
  • Właściwości konserwujące i leczniczo-kosmetyczne wybranych olejków eterycznych w kosmetykach, Projekt badawczy MNiSW
  • Metabolizm kwasu L-jabłkowego u drożdży winiarskich i jego technologiczne znaczenie, Projekt badawczy KBN

Patenty i zgłoszenia patentowe

  • Gibka J., Kunicka-Styczyńska A., Gliński M. Nowe zastosowanie undekan-2-onu. Patent nr PL 208604.
  • Gibka J., Kunicka-Styczyńska A., Gliński M. Nowe zastosowanie undekan-2-olu. Patent nr PL 210211.
  • Rajkowska K., Kunicka-Styczyńska A. Szczep drożdży Saccharomyces cerevisiae. Patent PL 217492.

Staże i szkolenia

  • International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology Trieste, grant United Nations Industrial Development Organization, Triest, Włochy.
  • Institut für Technologie der Brauerei I, Freising-Weihensephan, Technische Universitat München, Monachium, Niemcy.
  • College of Biological Science and Technology, Beijing Forestry University, Chiny.
  • Letnia Szkoła Biotechnologii, Międzyuczelniany Wydział Biotechnologii AMG-UG Gdańsk, Polska.
  • Horyzont 2020 – nowy program ramowy w zakresie badań naukowych i innowacji, Politechnika Łódzka, Krajowy Punkt Kontaktowy Programów Badawczych UE, Łódź, Polska.

Hobby

Turystyka rowerowa, turystyka górska, literatura, muzyka poważna, jazz.

Przejdź do paska narzędzi